duminică, 28 martie 2010

Top cele mai mari profituri din banking pe timp de criza

Locul 4: Raiffeisen Bank - 76 mil. euro

Raiffeisen Bank Romania a inregistrat anul trecut un profit net de 74 milioane euro, in scadere cu 55% fata de anul 2008, cand banca afisa un castig de 165 milioane euro.

In 2008 banca afisa un profit net de 165 milioane euro, iar in 2007 castigul net era de 94 milioane euro.

"Cred ca este un rezultat destul de bun, desi in scadere, in contextul economic dificil de astazi. Rezultatul a fost afectat cel mai mult de cresterea provizioanelor, care aproape s-au dublat, dar am reusit sa compensam acest lucru printr-un management sanatos al costurilor si am realizat o reducere cu 7,4% a cheltuielilor", a declarat Steven van Groningen (foto), presedintele Raiffeisen Bank Romania.

Activele gestionate de Raiffeisen Bank Romania s-au majorat usor anul trecut, ajungand pana la 4,692 miliarde euro, in conditiile in care banca a externalizat credite in valoare de aproape 1,5 miliarde euro.

Locul 3: UniCredit Tiriac Bank - 78 mil. euro

UniCredit Tiriac Bank a inregistrat un profit net de 78 milioane euro in 2009, in scadere cu 8% fata de castigul obtinut in 2008, conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS), in conditiile in care provizioanele nete au sporit cu 84%, de la 140 milioane lei la 257 milioane lei.

"Anul trecut cele mai multe credite pe care le-am acordat intreprinderilor mici si mijlocii au fost pentru capital de lucru, iar aceasta tendinta cred ca se va mentine si in 2010. Cererea pentru credite de investitii nu o sa apara, cel putin nu in prima parte a acestui an. 2010 va fi un an inca dificil pentru sectorul IMM", a declarat Rasvan Radu (foto), CEO si presedinte executiv al UniCredit Tiriac Bank.

Portofoliul de credite al UniCredit Tiriac Bank a scazut cu 2% in 2009, pe fondul cererii scazute, coborand la 12,1 miliarde lei, in timp ce depozitele atrase de banca au crescut in 2009 cu 23%, pana la 10,7 miliarde lei.


Locul 2: BCR - 206,3 mil. euro

BCR, cea mai mare banca de pe piata locala, a obtinut anul trecut un profit net consolidat de 206,3 milioane euro, in scadere cu 57,1% fata de 2008, pe fondul cresterii puternice a costurilor cu provizioanele.

“In 2009 am muncit bine si am crescut profitul operational cu 32%. Din cauza provizioanelor mai mari actionarii nostri nu au beneficiat de aceeasi imbunatatire a rezultatelor, ca urmare a conditiilor extrem de dificile de pe piata. Pozitia noastra puternica pe piata, sustinuta de modelul nostru echilibrat de business, de lichiditatea buna, de politica de creditare sanatoasa, de baza larga de clienti si de banca noastra mama Erste Group, ne permite sa ii ajutam in continuare pe clientii nostri chiar si in conditiile economice dificile din perioada urmatoare”, a declarat Dominic Bruynseels (foto), presedintele executiv al BCR.

Portofoliul de credite acordate de BCR clientilor a crescut cu doar 3,3%, in 2009, la 46,53 miliarde lei, banca mentinand o structura echilibrata pe segmente de clienti si industrii. Insa, creditele neperformante reprezentau, la finalul lui 2009, 13,1% din totalul portofoliului de credite pe care BCR il gestioneaza. Potrivit bancherilor de la BCR, in 2009, creditele neperformante au crescut in special pe segmentul creditelor de retail.


Locul 1: BRD - 230,8 mil. euro

BRD - Groupe Societe Generale a incheiat anul 2009 cu un profit net de 230,8 milioane euro, calculat in standardele internationale de contabilitate. BRD a reusit in 2009 sa realizeze cel mai mare profit din sistemul bancar, insa se claseaza pe locul 2 in topul bancilor dupa valoarea activelor gestionate, primul loc fiind ocupat de BCR.

"2009 a fost anul unui examen dificil, marcat de incertitudini referitoare la evolutiile macroeconomice. In 2009, bancile au fost supuse unor presiuni multiple legate de cresterea costurilor riscurilor si mai ales de asigurarea rentabilitatii operatiunilor in conditiile unei cereri extrem de reduse pentru produse si servicii bancare", a declarat Guy Poupet (foto), presedintele BRD.

BRD a oprit anul trecut extinderea retelei, care a stagnat la 930 de unitati - a doua ca marime din Romania, dupa cea a CEC Bank - si a redus personalul la nivel de grup cu 3,8% (363 salariati), de la 9.443, la finalul lui 2008, la 9.080.

Sursa: wall-street.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ultimele stiri ZF

Ultimele stiri Mediafax

Ultimele stiri Hotnews

Ultimele stiri Conso

Ultimele stiri Fonduri Europene

Victor Ciutacu - Vorbe Grele

finantare credite bancare