miercuri, 31 martie 2010

BNR coboara dobanda cheie la un minimum record

BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,5 la suta pe an de la 7,0 la suta, incepand cu data de 30 martie 2010, continuand relaxarea politicii monetare cu scopul de a incuraja reluarea creditarii. Economistii sustin ca era inevitabil ca banca centrala sa nu continue relaxarea politicii monetare.

Banca centrala a mai hotarat si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, precum si mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Nivelul ratelor RMO este, in acest moment, de 15% pentru pasivele in lei si de 25% pentru cele in valuta.

BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor si de stabilitate financiara, in contextul realizarii angajamentelor stabilite in acordurile cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale.

Cei mai multi economisti chestionati de Wall-Street au mizat pe o reducere a dobanzii de politica monetara de 0,5 puncte procentuale, de la 7% la 6,5%. Ei sustinand ca reluarea trendului dezinflationist va incuraja Banca Nationala sa scada dobanda cheie in sedinta de astazi.

"Prin reducerea dobanzilor si mentinerea unui nivel ridicat al lichiditatii in piata monetara, banca centrala incurajeaza reducerea dobanzilor la credite in scopul reluarii activitatii de creditare", a declarat pentru Wall-Street Florentina Manea, junior analyst in cadrul RBS Romania.

Economistii au fost siguri ca banca centrala nu va reduce nivelul ratei Rezervelor Minime Obligatorii (RMO) aplicate pasivelor bancilor in lei sau valuta, explicatia fiind ca, in prezent, este suficienta lichiditate in piata.

"Nivelul ratei rezervelor minime obligatorii nu cred va scadea, cel putin nu in acest moment pentru ca este lichiditate suficienta in piata. Rata RMO la pasivele in valuta s-ar putea sa mai scada pana la sfarsitul anului, dar nu acum", sustine Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

BNR a mai redus dobanda cu 0,5 puncte procentuale la sedinta din ianuarie si cu inca jumatate de punct la cea din februarie, aceasta fiind a treia reducere din acest an.

Sursa:wall-street.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ultimele stiri ZF

Ultimele stiri Mediafax

Ultimele stiri Hotnews

Ultimele stiri Conso

Ultimele stiri Fonduri Europene

Victor Ciutacu - Vorbe Grele

finantare credite bancare