Microîntreprindere sau persoană fizică autorizată? Este alegerea pe care trebuie să o facă proprietarii de microîntreprinderi, după ce taxarea veniturilor cu 3% a fost eliminată. Măsura era aşteptată de specialiştii în fiscalitate.
Din raportările autorităţilor fiscale, în 2009, acestea aveau în evidenţă în jur de 700.000 de societăţi comerciale, din care aproape jumătate erau incluse în categoria microîntreprinderilor. Specialiştii spun că, în cazul acestor companii, a apărut o suprapunere de termeni şi că există două categorii de microîntreprinderi – cele cu o cifră de afaceri de până într-o sută de mii de euro, care plăteau taxa de 3%, şi cele care se încadrează la întreprinderi mici şi mijlocii (IMM. „Aceste firme sunt definite după alte criterii. În acest caz, o microîntreprindere este încadrată ca atare dacă are o cifră de afaceri până la 2 milioane de euro”, spune vicepreşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali, Dan Manolescu.
În 2006, Guvernul a vrut să elimine cota redusă pentru microîntreprinderi începând cu 2007. Proiectul de modificare a Codului Fiscal plecase de la Executiv fără să cuprindă această cotă. În Parlament, s-a reintrodus taxa, cu termen determinat de trei ani. Cuantumul ei a fost de 2% în 2007, de 2,5% în 2008 şi de 3% în 2009. Practic, de la 1 ianuarie 2010, taxa de 3% pe venitul microîntreprinderilor oricum dispărea.
„Dacă această taxă ar fi fost prelungită în 2010, chiar era o problemă de tehnică legislativă. Cum ar fi putut să se prelungească? Pentru că deja suntem la mijlocul lui ianuarie şi pe perioada de până la publicarea legii bugetului deja microîntreprinderile nu mai existau. La Ministerul de Finanţe se punea problema, la începutul anului, cum se face trecerea celor care au fost microîntreprinderi anul trecut la statutul de plătitori de impozit pe profit. Dacă taxa ar fi fost menţinută, era un pic mai greu de aplicat retroactiv şi ar fi apărut alte încurcături. De exemplu, firmele erau o jumătate de lună sau o lună plătitori de impozit pe profit şi de la 1 februarie, să spunem, deveneau din nou micro. Nu ştiu dacă s-au avut în vedere şi aspectele acestea când s-a renunţat la prelungirea taxei. Eu cred că nu. Din declaraţiile pe care le-am auzit, cred că a fost pur şi simplu o măsură de natură financiară”, a declarat pentru The Money Channel, Dan Manolescu.
Desfiinţarea microîntreprinderilor va aduce încă un val de companii care se vor închide, pentru că nu vor face faţă plăţii impozitului de 16% pe profit, spune Dan Schwartz, managing partner la compania de consultanţă fiscală Scot&Company.
„Probabil că mai multe companii vor dispărea, iar microîntreprinderile care erau constituite pentru prestarea de servicii de consultanţă sau de management se vor închide şi persoanele respective îşi vor obţine veniturile ca persoane fizice autorizate. Ceea ce s-a întâmplat şi după ce s-a introdus impozitul minim – companiile au fost închise şi s-au înregistrat imediat ca persoane fizice autorizate. La fel se va întâmpla şi acum”, spune Schwarz.
Consultanţii fiscali spun că desfiinţarea microîntreprinderilor va aduce, într-o primă fază, o scădere de venituri la buget. Şi asta pentru că, dacă Registrul Comerţului va face faţă solicitărilor, este posibil ca majoritatea microîntreprinderilor să se desfiinţeze în primul trimestru. Prima plată din impozitul pe profit, aferentă intervalului ianuarie-martie, trebuie să se facă până în 25 aprilie. Prin urmare, pe primul trimestru s-ar putea înregistra o scădere de venituri la bugetul statului.
Consultanţii fiscali spun că nu pot face estimări cu privire la veniturile colectate din taxa de 3% în 2009, pentru că astfel de cifre nu sunt disponibile şi doar Ministerul de Finanţe deţine astfel de date.
Sursa: standard.money.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu