vineri, 29 ianuarie 2010

Poze superbe


Hallelujah - Leonard Cohen



Sursa: youtube.com

Saab este salvata de la disparitie. GM vinde marca suedeza catre Spyker

Dupa ce negocierile dintre GM si micuta firma olandeza de masini sport, Spyker Cars, nu au reusit sa produca un rezultat pozitiv in mai multe randuri, cele doua companii au ajuns la un acord.

Saab va semna un acord de imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii, garantat de Suedia, pana la sfarsitul lunii februarie. Banii vor ajuta compania sa opreasca procesul de lichidare. Spyker va plati pentru Saab 400 milioane de dolari, dintre care 74 milioane cash si 326 milioane in actiuni preferentiale la noua entitate ce va aparea dupa incheierea acordului, numita Saab Spyker Automobiles.

Sursa: corporatenews.ro

Microintreprinderile vor plati impozit pe profit. Automat

Contribuabilii care pana la 31 decembrie 2009 au platit impozit pe venitul microintreprinderilor vor achita, incepand cu ianuarie 2010, impozit pe profit, modificarea urmand sa se faca automat fara ca ei sa mearga la organul fiscal, spune Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).


"Conform Codului de Procedura Fiscala si urmare a modificarii regimului de impozitare, aceasta categorie de contribuabili are obligatia depunerii la organul fiscal a declaratiei de mentiuni 010. Pentru a evita aglomeratia la unitatile fiscale, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a emis un ordin potrivit caruia organele fiscale vor modifica, din oficiu, vectorul fiscal pentru contribuabilii aflati in prezent in aceasta situatie", se arata in comunicatul institutiei.
ANAF a mai precizat ca, incepand din 2010, microintreprinderile nu mai beneficiaza de derogarea privind declararea si plata trimestriala a impozitelor si contributiilor aferente veniturilor din salarii, acestea urmand sa fie declarate si platite lunar.
ANAF este o institutie publica cu personalitate juridica aflata in subordinea Ministerului Finantelor Publice, in cadrul careia functioneaza Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor, directiile generale ale finantelor publice judetene, Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti si Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili.

Sursa: wall-street.ro

joi, 28 ianuarie 2010

Bijuterii ale Romaniei in Patrimoniul UNESCO (1)



Ansamblul de asezari si fortificatii din Masivul Sureanu este cunoscut si sub numele de Cetatile Dacice din Muntii Orastiei, majoritatea concentrate in bazinul raului Gradistea, afluent al Muresului. Aici gasim, pe o suprafata de aproximativ 200 km2, numeroase ziduri de piatra care compun sistemul fortificatiilor dacice de la Costesti-Cetatuie, Costesti-Blidaru, Luncani-Piatra Rosie, Sarmizegetusa Regia, Banita si Capalna.

Intinzandu-se la poalele unor piscuri falnice, asezarile si fortificatiile dacice sunt uimitoare in egala masura pentru vizitatorul intamplator si pentru expertul in arheologie, impresionand prin amplasamentul bine gandit, prin varietatea formelor si prin caracterul monumental. Cele mai multe constructii civile, fiind realizate din materiale perisabile, nu au supravietuit, astfel incat o persoana neavizata cu greu isi poate imagina acum configuratia si numarul lor. Altele insa, construite integral sau partial din blocuri de piatra, s-au conservat indeajuns de bine ca sa poata oferi un indiciu asupra maretiei lor de odinioara. In Masivul Sureanu predomina sisturile cristaline – roca friabila si dificil de fasonat –, astfel incat calcarul pentru constructiile din zona cetatilor dacice a fost exploatat si adus, cale de zeci de kilometri, de pe Dealul Magura, situat la est de Calan, iar andezitul din cariera de la Bejan, Deva.

Aceste vestigii dacice, unice in Europa si chiar in toata lumea antica, prezinta asemanari izbitoare cu alte situri din intreaga Dacie preromana. Ele depun marturie despre o civilizatie infloritoare, superioara in multe privinte celor dezvoltate de alte popoare europene din Antichitate in regiunile din afara Imperiului Roman. La toate cetatile gasim combinate sistemele de fortificatii traditionale (val, palisada) cu cele din piatra fasonata. Acestea din urma, inspirate din lumea elenistica, au fost ridicate, incepand cu mijlocul secolului I i.Hr., cu participarea mesterilor veniti din orasele grecesti de pe tarmul vestic al Marii Negre, fapt demonstrat si de literele/grupurile de litere grecesti inscriptionate pe unele blocuri. Zidul elenistic consta din doua paramente de blocuri de calcar fasonate cu grija, care alternau cu blocuri dispuse transversal (butise) pe directia paramentului. Spatiul dintre cele doua siruri de blocuri se umplea cu emplecton (piatra si pamant maruntite) bine batut. Pentru a se evita eventualele impingeri laterale pana la perfecta tasare a emplectonului, in blocuri se sapau jgheaburi in „coada de randunica“, unde se asezau capetele unor barne din lemn care uneau cele doua paramente. Zidul dacic (Murus Dacicus) reproduce zidul elenistic, exceptand insa butisele. Cetatile dacice au in preajma sanctuare ridicate din piatra si lemn. Au fost identificate doua tipuri de astfel de edificii de cult: circulare si rectangulare. Materialul utilizat a fost adus si in acest caz de la Magura Calanului si Bejan.

Cercetarile arheologice au scos la lumina asezari civile, gospodarii, ateliere de mai multe feluri, drumuri ce strabat culmile muntilor si traverseaza cursuri de apa, apeducte din teracota, sisteme de canalizare, rezervoare de apa, spatii sacre, fortificatii impunatoare – de la cele traditionale, facute din lemn si valuri de pamant, la fortarete puternice, imprejmuite de ziduri din piatra de calcar. In toate aceste situri a fost descoperita o mare cantitate de material arheologic extrem de divers: ceramica, unelte si obiecte de metal, arme, obiecte de bronz si sticla, monede, piese confectionate din metale pretioase etc. Teritoriul pe care s-a ridicat capitala dacilor a fost locuit sporadic si inainte de sfarsitul secolului al II-lea i.Hr., cele mai vechi descoperiri (facute in pestera de la Cioclovina) datand din perioada Paleoliticului Superior. Apoi, cateva mii de ani mai tarziu, s-a stabilit in zona o comunitate a primilor indoeuropeni, purtatorii Culturii Cotofeni si stramosii tracilor.

Dintre triburile trace, ramura nordica, aceea a daco-getilor, s-a individualizat prin cateva particularitati de limba si prin credinta in nemurire, configurand o uniune tribala localizata pe cursul mijlociu al Muresului. Pe la sfarsitul secolului al II-lea i.Hr. si inceputul veacului urmator, centrul formatiunii se afla in cetatea de la Costesti-Cetatuie si isi tragea vigoarea economica, deci implicit puterea politica si militara, din manoasa Vale a Muresului, cu terenurile ei agricole excelente, din Muntii Metaliferi, cu zacamintele lor aurifere, si din Masivul Sureanu, bogat in minereuri feroase. Ajuns la conducere candva inainte de anul 82 i.Hr., Burebista a reusit sa adune sub sceptrul sau majoritatea uniunilor tribale daco-gete si sa intemeieze un regat intins de la Muntii Balcani pana in Carpatii Padurosi si din Moravia (in Cehia de astazi) pana pe malul Niprului, la Boristene si Olbia. Tot Burebista a inglobat in regatul sau mai vechile fortificatii si a construit altele. Ele vegheau principalele drumuri comerciale ale Daciei si le inchideau pe acelea care traversau Carpatii. Opera de fortificare a fost continuata de urmasii lui Burebista, astfel incat, intr-un interval de doua secole, regatul dac a fost inzestrat cu aproape 100 de fortarete, dintre care 91 functionau inca si in vremea lui Decebal.

In timpul domniei lui Burebista (circa 82-44 i.Hr.) Deceneu, marele preot si colaboratorul apropiat al regelui, si-a avut resedinta pe muntele sfant al dacilor, Kogaion, unde a fost intemeiata Sarmizegetusa. Cu toate ca vasta stapanire a lui Burebista s-a fragmentat mai intai in patru, apoi in cinci parti, nucleul regatului cu centrul in Muntii Orastiei a dainuit. De acolo a pornit si ultima unificare a daco-getilor, opera a predecesorilor lui Diurpaneus, supranumit Decebal – nume cu care a si ramas in istorie. La moartea lui Burebista, conducerea a preluat-o Deceneu si tot el a mutat capitala de la Costesti-Cetatuie la Sarmizegetusa Regia, pe muntele sfant. De atunci incolo – sau cel mai tarziu de pe vremea lui Comosicus, urmasul lui Deceneu –, regii dacilor au cumulat cele trei puteri supreme in stat: politica, militara si religioasa, situatie care s-a perpetuat si pe timpul lui Decebal.

Dupa primul razboi cu Traian, desfasurat in anii 101-102, Decebal a fost obligat sa-si demanteleze partial fortificatiile, inclusiv pe acelea ale capitalei, pe care insa in anii 103-104 le-a refacut, iar pe unele chiar le-a dezvoltat. In timpul celui de-al doilea razboi cu Traian, 105-106, si imediat dupa acesta, toate cetatile dacice au fost incendiate si distruse de romani, cu exceptia Sarmizegetusei. In aceasta din urma a ramas o garnizoana romana care mai intai a reparat stricaciunile pricinuite zidului pe perioada asediului, dupa care a extins cetatea la dimensiunile la care o cunoastem azi. Garnizoana – un detasament al Legiunii a IV-a, Flavia Felix – a ramas cantonata aici pe toata durata domniei lui Traian.Vestigiile cetatilor dacice le sunt cunoscute localnicilor din vremuri imemoriale, dupa cum o indica si frecventa toponimelor: Cetate, Cetatuie, Blidaru, Gradiste, dar au ajuns la cunostinta carturarilor cu interes pentru istorie abia mai tarziu. Cea mai veche mentiune scrisa dateaza din a doua jumatate a secolului al XVI-lea, cand este remarcata existenta unui oras – cu fundamente la vedere si cu ziduri din piatra – situat in munte, nu departe de Orastie.

Dupa alte veacuri de tacere, descoperirea unor monede de aur, prin 1784-1785 si mai ales dupa anul 1802, a atras atentia autoritatilor, eveniment urmat, in anii 1837 si 1847, de vizitarea unora dintre ruine de catre invatati. Ca urmare, la inceputul secolului XX, Gabor Téglas afirma ca la Gradistea Muncelului a fost ultimul loc de refugiu al lui Decebal. Sapaturile sistematice, conduse de arheologi de profesie, au inceput insa abia in anul 1924, sub bagheta profesorului Dimitrie Mihail Teodorescu, de la Universitatea din Cluj. De atunci, cu intreruperi variabile, ele au continuat sub conducerea lui Constantin Daicoviciu, Hadrian Daicoviciu si Ioan Glodariu, asa incat astazi se cunoaste amplasarea tuturor vestigiilor importante, chiar daca ele nu au fost inca cercetate in totalitate. Ruinele cetatilor dacice probeaza existenta unei economii infloritoare, bazata pe utilizarea larga a uneltelor din fier si pe schimburi active, in special cu cetatile grecesti de la Pontul Euxin si cu Imperiul Roman. Sistemul de aparare a capitalei dacice a fost cea mai puternica si una dintre cele mai sofisticate structuri defensive ale statului dac.

Zona cetatilor a fost, atat in primul (101-102) cat si in al doilea (105-106) razboi cu Imperiul Roman, teatrul unor crancene batalii. Numai cunoscand puterea economica a Daciei si iscusita folosire in lupta a obstacolelor naturale oferite de terenul muntos abrupt si a impresionantului sistem de fortificatii, putem gasi o explicatie pentru durata operatiunilor militare si pentru rezistenta prelungita a poporului dac in fata invadatorilor. Studierea siturilor si vestigiilor arheologice poate contura o imagine obiectiva a nivelului atins de civilizatia dacilor in timpul confruntarilor cu romanii si ofera posibilitatea compararii lui cu acela atins de alte popoare europene in acel moment. Valorificarea turistica si stiintifica a ansamblului cetatilor dacice impune clarificarea statutului lor juridic, o buna administrare a acestora, precum si realizarea unor obiective esentiale in domeniile infrastructurii, extinderii cercetarii arheologice si conservarii/restaurarii vestigiilor pe baza unui program etatizat de lunga durata.

Sursa: descopera.ro

Invata Na'vi, limba vorbita in "Avatar"!


Pelicula lui James Cameron, "Avatar", a provocat o adevarata nebunie in randul tinerilor, dar nu numai. Fanii declarati s-au apucat sa invete Na'vi, limba locuitorilor de pe Pandora.

Na'vi este o limba construita vorbita de personajele fictive din filmul "Avatar" (productie 2009) al lui James Cameron si a fost creata de catre Paul Frommer, profesor la USC si doctorand in lingvistica.

Potrivit apropo.ro, fanii peliculei Avatar au creat un site care vine in ajutorul celor care isi doresc sa invete Na'vi. Acest site nu are nicio legatura cu site-ul oficial al filmului sau cu orice alt personaj implicat in realizarea si producerea acestuia. Cei curiosi pot sa invete cateva cuvinte uzuale:

■"Buna, ce mai faci?" (Traducere Na'vi): "Kaltxi nga-ru lu fpom srak?"
■"Imi face placere sa vorbesc cu tine in Na'vi": "Tsun oe nga-hu nì-Na'vi pivängkxo a fì-'u oe-ru prrte' lu"
■Si o serie de cuvinte: awpo "unul", (nì)'awve "primul", 'awsiténg "impreuna", kawtu "nimeni", kawkrr "niciodata", nì'aw "doar", nì'awtu "singur", nìmun "din nou".



Sursa: 9am.ro

Mutu, la al doilea caz de dopaj din carieră


Adrian Mutu este implicat într-un nou scandal de dopaj, la mai bine de cinci ani după ce a fost depistat pozitiv cu cocaină la un control antidoping efectuat la un antrenament al echipei la care evolua atunci, Chelsea Londra.

Scandalul "Mutu-Cocaina" a izbucnit pe 17 octombrie 2004, când "Mail on Sunday", suplimentul de duminică al cotidianului britanic "Daily Mail", a anunţat că Mutu a fost depistat pozitiv la un test antidoping efectuat în urmă cu cîteva săptămîni la baza de antrenament a echipei Chelsea de la Harlington. Însă, el a fost precedat de numeroase alte scandaluri în care a fost implicat fotbalistul român, scandaluri ce au culminat cu cearta dintre el şi antrenorul său Jose Mourinho.

Cotidianul britanic "The Sun" a detonat bomba: "Mutu este dopat, dar nu cu o substanţă care i-ar mări performanţele sportive, ci cu un stupefiant, cocaină".

Pe 18 octombrie 2004, impresarii Victor Becali şi Gică Popescu au plecat la Londra pentru a vedea care este situaţia fotbalistului şi care ar fi posibilităţile de salvare a carierei lui. Deşi pe Aeroportul Henri Coandă cei doi şi-au păstrat tonul ponderat al afirmaţiilor - de genul "astăzi ne vom întîlni cu cei din conducerea clubului Chelsea şi cu antrenorul şi vom vedea ce se întîmplă", "să sperăm că este doar un zvon şi o informaţie falsă" etc. - în cursul serii, Ioan Becali a declanşat, în două emisiuni televizate, un atac surprinzător la adresa lui Mutu, dezvăluind că atât el, cât şi jucătorul şi clubul Chelsea ştiau de rezultatul pozitiv al controlului antidoping cu cinci zile înainte de a apărea articolul din "Mail on Sunday".

În acelaşi timp, reprezentanţii lui Mutu, prezenţi la Londra, au anunţat că jucătorul nu va cere efectuarea contraexpertizei. "Există posibilitatea ca Adrian să nu solicite proba B. Dacă face testul B această situaţie se prelungeşte. El vrea să-şi ispăşească pedeapsa cât mai repede şi sperăm ca aceasta să fie cea mai scurtă. Există un regulament care prevede că substanţa cu care un jucător a fost depistat pozitiv este confidenţială. Mutu aşteaptă o decizie a Comisiei de Disciplină a FA şi vrea să înceapă cât mai repede perioada de suspendare", a spus Popescu, pe 18 octombrie 2004.

Ziarele britanice au declanşat o adevărată "cruciadă" împotriva jucătorului român. "Mutu s-a împiedicat" ("Daily Mirror"), "Dezordonatul Mutu pierde favorurile Fortunei" ("The Times"), "Citeşte poezie şi tocmai a terminat romanul lui Dostoievski, «Idiotul». Titlul romanului indică cealaltă parte a personalităţii sale. Nu este doar un fotbalist, are în comportament şi ceva din atitudinea unui playboy" ("The Independent"), sunt doar câteva dintre titlurile şi pasajele din presa britanică, apărute după declanşarea scandalului.

Mutu a început pe data de 21 octombrie 2004, un program de reabilitare pentru a beneficia de indulgenţa Federaţiei Engleze de Fotbal. Tot atunci, românul a fost audiat de Comisia de Disciplină a Federaţiei Engleze.

Adrian Mutu a făcut primele declaraţii pe 21 octombrie, spunând că nu a consumat cocaină, ci a luat ceva pentru a se simţi bine. Pe 22 octombrie, presa britanică găzduieşte o declaraţie mai amplă a lui Mutu. "Nu sînt dependent de droguri, neg categoric acest lucru. Unicul motiv pentru care am luat ce am luat a fost pentru a-mi îmbunătăţi performanţele sexuale. Poate fi amuzant, dar este adevărat. Nu am luat cocaină. Am luat ceva care să mă facă să mă simt bine, vă voi spune mai târziu despre ce este vorba", a spus Mutu pentru "The Sun".

Ziariştii britanici au precizat că este posibil ca Mutu să scape de suspendare sau să primească minimum de şase luni, cît este prevăzut în regulamentul FA, deoarece a consumat un drog de recreere şi nu unul pentru îmbunătăţirea performanţelor sportive, părere lansată de preşedintele executiv al Asociaţiei Fotbaliştilor Profesionişti din Anglia şi al FIFPro, Gordon Taylor. "Autorităţile trebuie să înţeleagă că Mutu este vinovat de consum al unui «drog social», că este o problemă socială. Sînt în favoarea sancţionării jucătorilor atunci cînd aceştia folosesc substanţe pentru îmbunătăţirea performanţelor sportive, dar situaţia ar trebui să fie diferită în cazul drogurilor pentru recreere. În plus, reabilitarea este mai importantă decît sancţionarea", a spus Taylor.

Însă pe 24 octombrie 2004, FIFA a atras atenţia federaţiei engleze: "Codul nostru disciplinar este foarte clar. În astfel de situaţii se impune o suspendare minimă şi o amendă. Vom interveni dacă în acest caz nu vor fi date nici măcar sancţiunile minime", a afirmat Marcus Ziegler, purtător de cuvînt al FIFA.

În mod surprinzător, pe 29 octombrie 2004, Chelsea anunţă rezilierea contractului lui Mutu, înainte de verdictul FA, decizie criticată de presa engleză, dar şi de preşedintele PFA, Gordon Taylor. "Vrem să fie clar că Chelsea are toleranţă zero faţă de droguri. Aceasta se referă atît la drogurile pentru îmbunătăţirea performanţelor, cît şi la cele aşa numite «recreaţionale». Acestea nu-şi au loc în clubul nostru sau în sport. În luarea deciziei în acest caz, Chelsea a considerat că responsabilitatea socială a clubului faţă de fani, jucători, angajaţi şi alţi oameni implicaţi în fotbal în ceea ce priveşte drogurile este mai importantă decît orice alte considerente financiare. Orice jucător care foloseşte droguri încalcă înţelegerea cu clubul, la fel ca şi regulile Federaţiei Engleze de Fotbal. Clubul sprijină în totalitate FA în acţiunea sa privind toate cazurile de dopaj. Decizia clubului Chelsea de reziliere a contractului lui Mutu este independentă şi nu afectează procedurile FA", este comunicatul prin care gruparea engleză a anunţat rezilierea contractului românului.

În comunicatul citat, există o notă, care defineşte termenul de "comportament neadecvat" în contractele din Premier League: "folosirea, posesia sau traficul unei substanţe interzise".

Tot pe 29 octombrie 2004, antrenorul echipei Chelsea, Jose Mourinho, a discutat pentru prima oară despre cazul Mutu, afirmând că avea informaţii încă din luna iulie că atacantul ar consuma cocaină, dar că jucătorul român şi agenţii săi au negat o astfel de posibilitate. De asemenea, directorul executiv de la Chelsea, Peter Kenyon, susţine că Mutu a fost testat deliberat, deoarece conducerea grupării bănuia că fotbalistul român consuma droguri.

Pe 1 noiembrie 2004, Mutu s-a adresat presei engleze oficial, prin intermediul avocaţilor săi, dezminţind că ar dori să-şi încheie cariera şi afirmînd că va lupta să revină pe teren la cel mai înalt nivel.

Impresarii Victor Becali şi Gheorghe Popescu au plecat, pe 3 noiembrie 2004, la Londra pentru a-l însoţi pe Mutu la Comisia de Disciplină a FA.

Pe 4 noiembrie 2004, Comisia de Disciplină a anunţat, printr-un comunicat, decizia în cazul fotbalistului român: "În urma întrunirii Comisiei de Disciplină la Soho Square, Adrian Mutu a fost suspendat şapte luni, cu condiţia ca jucătorul să-şi continue programul de educare şi reabilitare. De asemenea, el a fost amendat cu suma de 20.000 de lire sterline şi va fi obiectul unor teste în perioada de suspendare. Această decizie a fost luată ca urmare a depistării pozitive a fotbalistului cu o substanţă interzisă. Totuşi, comisia a luat în considerare argumentele jucătorului. Suspendarea sa include perioada în care a fost suspendat provizoriu, începînd cu 25 octombrie şi va fi valabilă pînă pe 18 mai 2005. Se va face o cerere către FIFA, pentru ca jucătorul să fie suspendat din competiţiile internaţionale, conform regulamentului acestui for".

Pe 9 noiembrie 2004, atacantul Adrian Mutu a susţinut o conferinţă de presă la sediul CS Dinamo, în care a susţinut că nu este dependent de droguri, ci de fotbal.

Atunci a anunţat că nu va mai colabora cu fraţii Becali şi ca va fi impresariat de firma Gea World, condusă de Alessandro Moggi.

Mutu s-a pregătit, pe 19 noiembrie 2004, pentru prima dată, cu jucătorii echipei Dinamo, la baza sportivă de la Săftica, după ce a primit acceptul FIFA de a se antrena cu orice echipă în timpul celor şapte luni de suspendare. El va face acest lucru pe parcursul mai multor zile.

Apoi, atacantul român a semnat, pe 12 ianuarie 2005, un contract pe o perioadă de cinci sezoane cu gruparea Juventus Torino, el urmând să primească un salariu anual de un milion de euro, perfectându-şi astfel revenirea în Italia, unde a mai evoluat la Hellas Verona, AC Parma şi Internazionale Milano. Pentru a-l putea înregistra oficial, Juve a folosit o stratagemă legitimîndu-l mai întîi la Livorno. Mutu a fost achiziţionat de formaţia Livorno, care mai avea un loc liber pentru un jucător extracomunitar. Apoi Livorno l-a cedat imediat pe atacantul român la Juventus, care nu putea aduce un fotbalist extracomunitar decât dacă acesta venea de la o echipă italiană.

În luna februarie 2005, Mutu a petrecut două săptămîni la clinica de reabilitare "Sporting Chance" din Anglia, în cadrul programului impus de Federaţia Engleză de Fotbal, după ce a fost depistat pozitiv.

La sfîrşitul lunii martie, clubul Chelsea a înaintat un memoriu Comisiei de Apel a Federaţiei engleze, prin care doreşte să obţină despăgubiri în valoare de opt milioane de lire sterline de la atacantul Adrian Mutu. Gruparea londoneză şi-a motivat demersul prin faptul că a fost obligată să-i rezilieze românului contractul, în octombrie 2004, prin încălcarea clauzelor stipulate în înţelegere

Comisia de Apel a Federaţiei Engleze de Fotbal i-a audiat pe antrenorul echipei Chelsea, Jose Mourinho, pe directorul executiv Peter Kenyon şi pe un reprezentant al clubului Juventus Torino. Apoi a fost audiat şi atacantul român. La audierea sa au fost prezenţi un fost oficial al Asociaţiei Fotbaliştilor Profesionişti (PFA), Brendon Batson, şi Peter Kay, şeful clinicii de reabilitare Sporting Chance. Presa engleză a anunţat că după decizia Comisiei de Apel, cazul va fi înaintat la FIFA, însă nu exclude nici varianta ca gruparea Chelsea să deschidă şi un proces civil.

După ispăşirea suspendării, Mutu a revenit pe teren în 29 mai 2005, în partida Juventus Torino - Cagliari, scor 4-2, din Serie A. Românul a rămas la echipa din Torino până în vara anului 2006, când Juventus, retrogradată în urma scandalului de corupţie din fotbalul italian, a fost nevoită să-l pună pe lista de transferuri.

În 8 iulie 2006, Mutu a fost transferat la Fiorentina, cu care a semnat un contract pe cinci ani. La Florenţa, atacantul român a avut evoluţii foarte apreciate şi toate necazurile sale păreau a fi trecut.

Însă Chelsea nu a renunţat la gândul de a obţine compensaţii materiale după pierderea gratis a lui Mutu, susţinând că, prin comportamentul său, românul a provocat grupării o pierdere de 13 milioane de lire sterline.

Chelsea s-a adresat mai întâi Federaţiei Engleze de Fotbal, apoi FIFA, însă forul fotbalistic internaţional şi-a declinat competenţa, în octombrie 2006, privind stabilirea unor despăgubiri pe care jucătorul ar fi trebuit să le plătească grupării Chelsea pentru faptul că înţelegerea dintre cele două părţi a fost ruptă. Cazul a ajuns la TAS, care a dat câştig de cauză tot oficialilor de la Chelsea. Tribunalul a cerut FIFA să stabilească suma pe care clubul Chelsea o va primi drept compensaţie de la atacantul Adrian Mutu, pentru că acesta a încălcat clauzele contractuale, ceea ce a dus la concedierea fotbalistului român.

Camera pentru Rezolvarea Disputelor (DRC) din cadrul FIFA a decis, la 7 mai 2008, că Mutu trebuie să plătească fostului său club despăgubiri în valoare de 17.173.990 de euro, pentru încălcarea contractului, iar internaţionalul român a cerut TAS să anuleze hotărârea FIFA şi să stabilească faptul că nu trebuie plătită nicio compensaţie.

În 31 iulie 2009, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a anunţat că a respins memoriul formulat de Adrian Mutu la decizia Camerei pentru Rezolvarea Disputelor (DRC) din cadrul FIFA.

După ce a văzut că nu poate răzbi în lupta cu Chelsea, Adrian Mutu s-a împăcat cu fraţii Becali şi a semnat, la începutul lunii septembrie 2009, un contract cu agenţia de impresariat sportiv a lui Victor Becali, cu care a mai colaborat până în 2004, când a fost concediat de Chelsea.

Adrian Mutu a înaintat, în 14 septembrie 2009, la Tribunalul Federal Elveţian, recursul la decizia TAS, prin care este obligat să achite 17 milioane de euro daune clubului Chelsea, cu sprijinul fraţilor Victor şi Ioan Becali.

În 21 octombrie 2009, Tribunalul Federal al Elveţiei a confirmat oficial suspendarea temporară a hotărârii TAS, prin care atacantul Adrian Mutu era obligat la plata unei daune în valoare de 17 milioane de euro către clubul Chelsea Londra.

"Din ce am înţeles de la avocaţii noştri, este o decizie de suspendare temporară a deciziei TAS, luată de Tribunalul Federal al Elveţiei. Noi acum ne judecăm cu Chelsea la Tribunalul Federal şi nu la TAS. La TAS nu se mai poate ataca în niciun fel acest caz", a explicat Victor Becali acţiunea intentată de Mutu.

Joi, 28 ianuarie 2010, a izbucnit un nou scandal de dopaj în care Mutu este implicat. El a fost depistat pozitiv în urma unui test antidoping efectuat la 10 ianuarie 2010, după meciul cu Bari, din campionatul Italiei, a anunţat, joi, Comitetul Olimpic Italian (CONI).

"CONI comunică faptul că, în urma testelor efectuate de Laboratorul din Roma, s-a descoperit un rezultat pozitiv. În urma analizării primului eşantion s-a descoperit prezenţa de metaboliţi ai sibutraminei în cazul lui Adrian Mutu, în urma unui control antidoping dispus de Comisia de control antidoping pe data de 10 ianuarie 2010, la Florenţa, cu ocazia meciului de campionat Fiorentina - Bari", se arată în comunicatul CONI.

Adrian Mutu, născut la 8 ianuarie 1979, şi-a început cariera la FC Argeş, el debutând în prima divizie într-un meci cu Oţelul Galaţi, disputat la data de 15 martie 1997. La mijlocul sezonului 1998-1999, Mutu a fost transferat de FC Argeş la Dinamo, pentru care a evoluat în 33 de partide, reuşind să marcheze şi 22 de goluri. În pauza competiţională a sezonului 1999-2000, Internazionale Milano l-a achiziţionat în schimbul sumei de 1,2 milioane de euro. La Inter Milano Mutu a evoluat în doar 10 partide în campionat, nereuşind să marcheze niciun un gol, însă în Cupa Italiei a marcat de două ori în patru meciuri.

Inter Milano l-a cedat la Hellas Verona în schimbul a patru milioane de euro, el reuşind să înscrie 16 goluri în 67 de partide pentru această echipă. La finalul sezonului 2001-2002, AC Parma l-a achiziţionat pentru 10 milioane de euro. Mutu a reuşit la Parma cel mai bun sezon al său, înscriind 18 goluri în 31 de partide. După numai un sezon, Chelsea Londra avea să plătească cea mai mare sumă pentru un fotbalist român, 22,4 milioane de euro. Mutu a evoluat în 27 de partide şi a marcat 6 goluri în Premier League.

După ce a fost depistat pozitiv şi a fost suspendat pentru şapte luni, Mutu a fost achiziţionat de Juventus Torino din postura de jucător liber de contract. La Torino, Mutu a câştigat un titlu de campion al Italiei, dar din cauza scandalului "Calciopoli", acesta i-a fost retras grupării piemonteze. Pentru Juventus, Mutu a marcat şapte goluri în 33 de partide.

La începutul sezonului 2007-2008, AC Fiorentina l-a cumpărat pe Mutu pentru 8 milioane de euro. La gruparea viola, Mutu are posibilitatea să lucreze din nou cu Cesare Prandelli şi reuşeşte să revină la forma care l-a consacrat. În cele trei sezoane şi jumătate petrecute până în prezent la Fiorentina, Mutu a înscris 50 de goluri în toate competiţiile.

Mutu are 67 de meciuri în echipa naţională a României şi 29 de goluri marcate, ocupând locul trei în clasamentul golgheterilor primei reprezentative, după Gheorghe Hagi şi Iuliu Bodola.

Sursa: prosport.ro

miercuri, 27 ianuarie 2010

Michael Jackson a fost ucis



Michael Jackson a decedat in urma unei intoxicatii acute cu Propofol, dupa o injectie facuta de o alta persoana, cauza decesului fiind, astfel, omuciderea, potrivit certificatului de deces obtinut de publicatia britanica News of the World.

Jurnalistii britanici au obtinut o copie a certificatului de deces si un amendament adus la acesta. Pe certificatul original din 7 iulie, medicul legist Cheryl Mac Willie nu a mentionat cauza decesului, insa, dupa recoltarea de probe suplimentare, pe 31 august, examinatorul medical Christopher Rogers a adus un amendament, potrivit caruia decesul a fost cauzat de "omucidere", concluzionand ca Michael Jackson a murit din cauza unei "intoxicatii acute cu Propofol", cauzata de o "injectie intravenoasa facuta de o alta persoana", relateaza NewsIn.

Intre timp medicul lui Michael Jackson, Conrad Murray, in varsta de 56 de ani, a angajat un avocat renumit pentru procesul in care este acuzat de moartea regelui muzicii pop. Surse din politie spun ca medicul a recunoscut ca i-a administrat lui Michael Jackson Propofol si alte medicamente, cu cateva ore inainte de a se produce decesul.

Sambata, un membru al familiei Jackson a declarat ca intreaga familie isi pune sperantele in politie. "Vrem sa rezolve cazul asa cum trebuie si sa-l trimita dupa gratii pe cel care e responsabil de moartea lui Michael. Inca suntem de parere ca mai este o alta persoana implicata in moartea tragica a lui Michael", a declarat sursa citata.

Michael Jackson a murit pe 25 iunie, la domiciliul sau din Los Angeles, in urma unui stop cardiac. Decesul s-a produs in perioada in care megastarul repeta pentru seria de concerte programate la Londra, pe arena O2.

Sursa: 9am.ro

FMI ne da banii: “Partea cea mai rea a crizei din Romania a trecut"

Reprezentantii Fondului Monetar International si cei ai Comisiei Europene s-au aratat multumiti de rezultatul misiunii de evaluare de la Bucuresti incepute pe 20 ianuarie si vor propune eliberarea urmatoarelor transe de bani prevazute in acordul de finantare externa pe care Romania l-a incheiat cu institutiile internationale.

"Suntem multumiti sa anuntam ca am ajuns la un final fericit in discutiile cu autoritatile romane. Astfel, vom prezenta la FMI, la mijlocul lunii februarie, documentatia necesara eliberarii simultane a urmatoarelor doua transe din acordul de finantare externa incheiat cu Romania. De asemenea, am cazut de acord cu Guvernul ca jumatate din aceste transe sa mearga la buget pentru sustinerea deficitului bugetar, iar restul sa ramana la Banca Nationala a Romaniei pentru sustinerea balantei de plati. Consideram ca board-ul FMI va aproba favorabil misiunea noastra de evaluare si va elibera transele", a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii CE pentru Romania.

"Misiunea de evaluare a Comisiei Europene a avut ca scop sa verifice daca au fost indeplinite conditiile asumate pentru eliberarea transei de 1 miliard de euro. De asemenea, am specificat mai in detaliu tintele pentru realizarea reformelor cheie din Romania. As spune ca sunt ferm convinsa ca asistenta financiara multilaterala combinata cu agenda de politici a guvernului roman a avut un impact pozitiv asupra Romaniei. Tensiunile s-au micsorat si asta a permis guvernului sa finanteze mai usor deficitul bugetar. Se pare ca partea cea mai rea a crizei a trecut si in aceste conditii este esential sa continuam reformele pentru a pune economia romaneasca pe o cale stabila si pentru a imbunatati standardele de viata", a declarat Fabienne Ilzkovitz, sefa misiunii FMI.

Sursa: wall-street.ro

Wyclef Jean with Eric Clapton - Wonderful Tonight

joi, 21 ianuarie 2010

Florin Chilian - Chiar daca

Imi pare rau ca nu am reusit sa transfer aici videoclipul lui Florin Chilian pentru melodia "Chiar daca", dar cred ca merita sa urmati link-ul de aici pentru a-l viziona. Este foarte reusit.

marți, 19 ianuarie 2010

"Nevestele vesele din Windsor" - Filarmonica din Viena 2010



Sursa: youtube.com

Dialog savuros între Mititelu şi Giovanni Becali



Patronul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu, şi impresarul Ioan Becali au purtat un schimb savuros de replici, în direct la Contraatac. Totul a pornit de la o discuţie pe marginea transferului mijlocaşului Florin Costea la Atletico Madrid.

Sursa: gsptv.ro

Ski extrem



Sursa: youtube.com

Ski jump

Pentru iubitorii de ski si de adrenalina.



Sursa: youtube.com

Carving - Ski Lesson



Sursa: youtube.com

Microîntreprindere sau PFA?

Microîntreprindere sau persoană fizică autorizată? Este alegerea pe care trebuie să o facă proprietarii de microîntreprinderi, după ce taxarea veniturilor cu 3% a fost eliminată. Măsura era aşteptată de specialiştii în fiscalitate.

Din raportările autorităţilor fiscale, în 2009, acestea aveau în evidenţă în jur de 700.000 de societăţi comerciale, din care aproape jumătate erau incluse în categoria microîntreprinderilor. Specialiştii spun că, în cazul acestor companii, a apărut o suprapunere de termeni şi că există două categorii de microîntreprinderi – cele cu o cifră de afaceri de până într-o sută de mii de euro, care plăteau taxa de 3%, şi cele care se încadrează la întreprinderi mici şi mijlocii (IMM. „Aceste firme sunt definite după alte criterii. În acest caz, o microîntreprindere este încadrată ca atare dacă are o cifră de afaceri până la 2 milioane de euro”, spune vicepreşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali, Dan Manolescu.

În 2006, Guvernul a vrut să elimine cota redusă pentru microîntreprinderi începând cu 2007. Proiectul de modificare a Codului Fiscal plecase de la Executiv fără să cuprindă această cotă. În Parlament, s-a reintrodus taxa, cu termen determinat de trei ani. Cuantumul ei a fost de 2% în 2007, de 2,5% în 2008 şi de 3% în 2009. Practic, de la 1 ianuarie 2010, taxa de 3% pe venitul microîntreprinderilor oricum dispărea.

„Dacă această taxă ar fi fost prelungită în 2010, chiar era o problemă de tehnică legislativă. Cum ar fi putut să se prelungească? Pentru că deja suntem la mijlocul lui ianuarie şi pe perioada de până la publicarea legii bugetului deja microîntreprinderile nu mai existau. La Ministerul de Finanţe se punea problema, la începutul anului, cum se face trecerea celor care au fost microîntreprinderi anul trecut la statutul de plătitori de impozit pe profit. Dacă taxa ar fi fost menţinută, era un pic mai greu de aplicat retroactiv şi ar fi apărut alte încurcături. De exemplu, firmele erau o jumătate de lună sau o lună plătitori de impozit pe profit şi de la 1 februarie, să spunem, deveneau din nou micro. Nu ştiu dacă s-au avut în vedere şi aspectele acestea când s-a renunţat la prelungirea taxei. Eu cred că nu. Din declaraţiile pe care le-am auzit, cred că a fost pur şi simplu o măsură de natură financiară”, a declarat pentru The Money Channel, Dan Manolescu.

Desfiinţarea microîntreprinderilor va aduce încă un val de companii care se vor închide, pentru că nu vor face faţă plăţii impozitului de 16% pe profit, spune Dan Schwartz, managing partner la compania de consultanţă fiscală Scot&Company.

„Probabil că mai multe companii vor dispărea, iar microîntreprinderile care erau constituite pentru prestarea de servicii de consultanţă sau de management se vor închide şi persoanele respective îşi vor obţine veniturile ca persoane fizice autorizate. Ceea ce s-a întâmplat şi după ce s-a introdus impozitul minim – companiile au fost închise şi s-au înregistrat imediat ca persoane fizice autorizate. La fel se va întâmpla şi acum”, spune Schwarz.

Consultanţii fiscali spun că desfiinţarea microîntreprinderilor va aduce, într-o primă fază, o scădere de venituri la buget. Şi asta pentru că, dacă Registrul Comerţului va face faţă solicitărilor, este posibil ca majoritatea microîntreprinderilor să se desfiinţeze în primul trimestru. Prima plată din impozitul pe profit, aferentă intervalului ianuarie-martie, trebuie să se facă până în 25 aprilie. Prin urmare, pe primul trimestru s-ar putea înregistra o scădere de venituri la bugetul statului.

Consultanţii fiscali spun că nu pot face estimări cu privire la veniturile colectate din taxa de 3% în 2009, pentru că astfel de cifre nu sunt disponibile şi doar Ministerul de Finanţe deţine astfel de date.

Sursa: standard.money.ro

duminică, 17 ianuarie 2010

Cele mai frumoase fotografii din satelit



Nicio fotografie din acest material nu este trucata. Cu ajutorul satelitilor artificiali, NASA cauta, de mai bine de 50 de ani, frumuseti care noua, pamantenilor, de cele mai multe ori ne scapa. Vazuta de undeva de (foarte) sus, planeta noastra isi pastreaza parca intacta puritatea originara, de dinaintea inceperii timpului. De aici, de pe orbita, pana si un desert arid si nemilos, o zona defrisata sau un vulcan nervos arata seducator si ingenuu. Sa descoperim impreuna cele mai frumoase 60 de fotografii realizate Pamantului din satelitii care-l orbiteaza.

Delta Dunarii - Romania



Mai multe poze aici.

De ce a mentinut BCE dobanda cheie

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 1%, in contextul in care incearca sa retraga o parte din stimulii introdusi in piete, protejand, totodata, revenirea fragila a economiei, relateaza Bloomberg.


Analistii anticipau decizia si se asteapta, de altfel, ca BCE sa majoreze principalul instrument de politica monetara la 1,5% abia spre sfarsitul acestui an, arata un sondaj realizat de Bloomberg, citat de NewsIn.


Eforturile BCE a de a redresa economia sunt ingreunate de cresterea somajului si de temerile legate de problemele fiscale din Grecia, ce s-ar putea extinde in zona euro.

"Trebuie sa actioneze cu prudenta", a declarat Ken Wattret, economist in cadrul BNP Paribas SA. "Ultimul lucru pe care il vrem este ca banca centrala sa impiedice procesul de revenire la un stadiu incipient, pentru ca va fi prea dificil sa regaseasca impulsul actual", a adaugat el.

Presedintele BCE: Iesirea unei tari din zona euro este o "ipoteza absurda"

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a calificat, joi, drept o "ipoteza absurda" iesirea ori excluderea unei tari din zona euro, problema ce a aparut in atentie in prezent ca urmare a crizei bugetare din Grecia, potrivit AFP.

"Nu comentez ipoteze absurde", a raspuns Trichet, in timpul obisnuitei conferinte de presa de dupa sedinta BCE, la intrebarea unui ziarist despre posibilitatea de iesire sau de excludere din zona euro a Greciei ori a altor tari care ar trece prin grave dificultati bugetare.

Atena este pe cale sa finalizeze un program de stabilitate si crestere pe trei ani, pe care il va prezenta vineri Uniunii Europene. Planul prevede readucerea deficitului public de la 12,7% din produsul intern brut (PIB) in 2009, la 2% din PIB in 2013, in limita de 3% a pactului de stabilitate si crestere.

Trichet a subliniat ca BCE va continua sa urmareasca cu atentie deciziile luate de Grecia pentru insanatosirea finantelor publice.

Sursa: wall-street.ro

Patru banci americane au fost inchise de la inceputul anului

Autoritatile de reglementare din Statele Unite au inchis trei banci, ridicand numarul de falimente din acest an la patru, dupa ce anul trecut criza a scos de pe piata 140 de banci, in mare parte de mici dimensiuni.

Federal Deposit Insurance Corp (FDIC), agentia care administreaza schema de garantare a depozitelor bancare din SUA, a anuntat ca Town Community Bank and Trust din Antioch (Illinois), Saint Stephen State Bank din Saint Stephen (Minnesota) si Barnes Banking Co din Kaysville (Utah) sunt ultimele victime ale crizei financiare, informeaza NewsIn.

Cele trei banci erau de dimensiuni reduse. Barnes Banking Co, Town Community Bank si St. Stephen State Bank aveau active de 828 milioane dolari, 70 milioane dolari, respectiv 25 milioane dolari.

FDIC, care asigura depozitele pana la un plafon de 250.000 dolari, nu a precizat cauzele celor trei noi falimente, dar estimeaza costurile pentru fondul de garantare la circa 296,3 milioane dolari.

Agentia se asteapta ca ritmul falimentelor bancare sa ramana ridicat in acest an, dupa ce anul trecut au fost inchise 140 de banci, cel mai ridicat numar dupa 1992.

Sursa: wall-street.ro

sâmbătă, 16 ianuarie 2010

7 afaceri care vor prospera dupa criza

Este destul de limpede că imobiliarele şi serviciile financiare nu vor mai ajunge la nivelurile de la care au căzut. Care vor fi noile vedete?

1. Internet. Cu 3 din 8 gospodării conectate faţă de 2 din 3 cât este media UE, România se poate aştepta la o creştere accelerată. Nu doar la numărul noilor conexiuni ci şi la volumul serviciilor online. Doar 2% dintre români au cumpărat ceva pe internet în ultimele 12 luni faţă de 37% media UE. Foarte probabil, situaţia se va schimba rapid. Detalii, [aici].

2. Agricultură. Nu orice fel de agricultură, doar cea făcută cu cap. România are un singur mare dezavantaj agricol – fragmentarea terenurilor. În rest, numai oportunităţi: Preţul mic al hectarului,
forţa de muncă ieftină, lipsa impozitării. La acestea se adaugă, dacă mai era nevoie, subvenţia la hectar (citeşte despre politica agricolă comună a UE, [aici]). Iar investiţia în irigaţii se amortizează rapid pentru o exploataţie bine gândită.
Ce-i trebuie însă agriculturii ca să fie profitabilă? Agricultori profesionişti (adică ingineri), management adevărat şi tehnologie.

3. Salubritate. Jumătate dintre casele din România nu au canalizare. Iar jumătate dintre localităţile care au canalizare nu au staţie de epurare. La fel staul lucrurile şi la nivelul serviciilor de colectare şi procesare a gunoiului. Cu morcovul banilor şi băţul sancţiunilor, Uniunea Europeană va avea grijă ca lucrurile să se schimbe.

4. Energie neconvenţională. Sistemul de subvenţie încrucişată care realocă bani de la producătorii clasici la cei de anergie alternativă asigură venituri de două-trei ori mai mari pe kilowatt pentru cei din urmă. Singura problemă este accesul dificil la reţea, tehnic şi legal, pentru cei din urmă. Când şi această problemă va fi rezolvată, afacerea va avea în faţă cel puţin un deceniu de creştere rapidă. De asemenea, un eventual acord internaţional de reducere a emisiilor ar însemna şi mai mulţi bani. Citeşte [aici] cum a eşuat ultima tentativă.

5. Transport aerian. Pe măsură ce calea ferată ajunge să lucreze la costurile reale iar finanţarea bancară îşi caută alternative la sectoarele-vedetă de până acum, cursele aeriene interne ar putea deveni o alternativă de transport competitivă. În plus, peste două milioane de români muncesc în străinătate, iar o parte încă merg acolo cu autocarele. Ofertă să fie, cerere se va găsi.

6. Reconversie profesională. Fondurile de la UE pentru piaţa muncii ajung (cu tot cu cofinanţarea naţională) la peste 4 miliarde de euro până în 2013, bani pe care deocamdată nu prea are cine să-i ia. E drept, nu prea are nici cine să-i dea: barierele birocratice sunt uneori de netrecut. Asta înseamnă însă un profit cu atât mai mare pentru cei care au curajul să rupă cercul vicios şi să îşi facă planurile din timp.

7. Management de proiect. Da! Oricine îşi va asuma răspunderea (inclusiv financiară) şi va putea demonstra că poate duce până la capăt, în timp util, un proiect, va obţine un bonus substanţial de performanţă. Este valabil începând de la banale demersuri birocratice şi ajungând la mari şantiere de construcţii. Finanţarea va fi multă vreme prea scumpă şi prea rară pentru ca cineva să îşi mai asume întârzieri şi erori.

Sursa: riscograma.ro

Becali actionar la Dinamo. Giovanni Becali: "Gigi nu va mai afla în viaţa lui ceva de la mine!"

După ce vărul său, Gigi Becali, a spus despre el că ar putea investi la Dinamo, Giovanni Becali a comentat ipoteza la GSP TV: "Gigi nu va mai primi nici o informaţie in viaţa lui de la mine, nici un secret. E ultima dată cînd eu îi spun vărului meu ceva! Nu e adevărat! Asta e problema mea şi nu trebuie să dau eu acum un răspuns despre ce voi face şi cum voi cheltui banii. El a zis-o, dar în viitor nu va mai şti nimic de la mine, doar cînd e ziua mea, a celor din familie, sau cînd sînt nunţi şi botezuri".

Fostul impresar a vorbit şi despre posiblitatea ca Gică Hagi să antreneze ŢSKA Sofia: "Noii patroni de la ŢSKA Sofia sînt prietenii mei, prima dată s-au interesat de Piţurcă, le-am zis că nu vine să discute sub 800.000 de euro, de Hagi le-am zis la fel, asta a fost tot. Le-am zis că ei nu merg decît la aceste sume şi nimic mai mult".



Sursa: gsp.ro

vineri, 15 ianuarie 2010

Radoi : "Cand am vazut lovitura lui Chivu, eu am simtit durerea!"

Chivu a fost externat din spital, iar Radoi spune ca ar trebui sa se foloseasca de urmatoarele 3 luni ca sa stea cu familia.
Fostul capitan al Stelei i-a transmis un mesaj capitanului nationalei: "Te asteptam cu totii la lot!"

"Important e ca Chivu este bine, chiar dca va sta 3 luni. Sa se foloseasca de acest timp sa stea cu familia, ca nu a apucat sa petreaca prea mult timp alaturi de familie. M-am uitat de mai multe ori la accident si parca eu am simtit durerea in momentul contactului. Cine nu joaca intelege mai greu. Ii urez multa sanatate si il asteptam cu totii la nationala!", a spus Mirel Radoi la gspTV.
E si un lucru bun dupa operatia lui Chivu la cap. Ii sta bine tuns chel. De asta e sigur medicul italian care l-a operat. Doctorul mai spune ca romanul si-a revenit psihic si ca cel putin o luna va sta acasa langa sotia Adelina si fetita Natalia.
14 ianuarie a fost ziua cea mai lunga pentru Adelina Chivu. Dimineata a venit la spitalul din Milano, dar capitanul nationalei nu era inca prergatit pentru a veni acasa. Fetita Natalia era nerabdatoare sa-si vada tatal.
Dupa mai multe ore de investigatii, Chivu a fost lasat sa mearga acasa. Cea mai cunoscuta televiziune de sport din Italia, Sky Sport a transmis in direct externarea lui Chivu.


Enya - "Only Time"

Fernando Alonso vrea sa-si incheie cariera la Ferrari!


Fernando Alonso, dublu campion mondial de Formula 1, a declarat, joi, ca Ferrari este "suta la suta" ultima echipa la care va concura in cariera.

"Aceasta va fi suta la suta ultima mea echipa. Am venit la Ferrari mult mai bine pregatit decat am fost la Renault", a precizat pilotul spaniol intr-o conferinta de presa desfasurata la Madonna di Campiglio (Italia), cu ocazia prezentarii celor doi piloti ai echipei Ferrari pentru sezonul 2010.

Dupa doi ani petrecuti la Renault, Alonso a semnat in 2009 un contract pe trei ani cu Ferrari.

"Sa conduc un monopost Ferrari era visul meu de cand eram mic si a devenit realitate. Este grozav sa faci parte din aceasta echipa, pentru ca simti ca apartii unei familii, sentiment pe care nu l-am avut la nicio alta echipa", a mai spus Fernando Alonso, campion mondial cu Renault in 2005 si 2006.

Intrebat ce parere are despre revenirea in Formula 1, la echipa Mercedes, a fostului campion mondial, germanul Michael Schumacher, Alonso a precizat ca aceasta revenire "nu poate face decat bine Formulei 1" si ca prezenta germanului il va motiva si mai mult. "Cand nu a fost aici, a existat o lipsa de motivatie. Acum, voi fi motivat sa castig la Ferrari. Eu si Michael am fost rivali in cei doi ani ce au precedat retragerea lui. Rivalitatea a atins cote maxime in timpul ultimei curse din sezonul 2006, din Brazilia", a precizat Alonso.

Alonso a profitat de ocazie pentru a ironiza speculatiile privind rivalitatea sa cu noul coechipier, brazilianul Felipe Massa. "Nu exista nicio problema intre noi, deoarece nu ne putem intalni decat in finala", a spus Massa, cu referire la finala Cupei Mondiale de fotbal, unde selectionatele Braziliei si Spaniei au sanse sa se califice.

Sursa: sport.ro

Ovidiu Nicolescu, IMM: Impozitul de 16% pe profit poate falimenta 20.000 de firme

“Afecteaza functionalitatea IMM-urilor. Masurea afecteaza firmele care au in derulare investitii. Este vorba despre cateva zeci de mii de firme dintre cele mai eficace, cu dezvoltari. Una este cu 3% alta este cu 16%”, a adaugat Ovidiu Nicolescu.

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania mai spuen ca “bugetul României este sustinut în primul rand de IMM-uri care sustin si piata cu produse autohtone”.

Potrivit legii bugetului pe 2010, impozitul minim nu mai e suspendat, iar IMM-urile nu mai pot opta pentru un impozit de 3% pe venit.

Ceea ce înseamnă că numeroase firmele mici riscă dispariţia, fiind obligate să plătească impozit de 16% pe profit.

Sursa: money.ro

Unde investim banii pe timp de criză?

Dacă aţi fost econom şi vă gândiţi la un plasament, trebuie să luaţi în calcul mai mulţi factori. Pentru investiţiile personale, specialiştii vă recomandă să alegeţi acea monedă în care veţi face plăţile. Plasamentele speculative schimbă însă, regulile.
"Pe deoparte, pe măsură ce leul se apreciază mai tare, potenţialul de revenire creşte, pe de altă parte, diferenţialul de dobânzi între cele două monede, leu-euro, s-a diminuat substanţial. Doar că avantajul în favoarea leului s-a diminuat," consideră Mihai Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management.

Dacă vreţi să investiţi o sumă mai mare, specialiştii vă recomandă: „instrumente cu venit fix pe termen lung având în vedere că tendinţa pe dobânzi este în scădere. Din punctul acesta de vedere, titlurile de stat ar putea fi o investiţie interesantă,” sugerează Radu Crăciun, directorul de investiţii Eureko Pensii.

Foarte importantă este şi perioada pe care o alegeţi pentru investiţii. "Până la un an eu aş recomanda ca persoanele să se uite în primul rând la depozitele bancare. Pentru un orizont de peste trei ani, acţiunile pot fi foarte interesante ca şi intrumente de investitii,” este de părere Dorin Boboc, directorul de investiţii Allianz-Ţiriac Pensii Private.

Aproximativ 40% din economiile persoanelor fizice sunt în valută, nivel neschimbat în ultimii ani. În cele mai multe cazuri, economisirea în valută este văzută drept un mijloc de protecţie împotriva deprecierii leului, şi nu o măsură de optimizare a randamentelor.

Sursa: money.ro

joi, 14 ianuarie 2010

Dan Bittman, consilier la Ministerul de Finanţe

Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, îşi continuă campania de achiziţii atunci când vine vorba de vedete. După ce l-a cooptat pe omul de radio Andrei Gheorghe în echipa sa, acesta urmând să conducă Departamentul de Comunicare, acum Vlădescu l-a convins şi pe Dan Bittman, solistul trupei Holograf, să i se alăture. VEZI PRIMA REACŢIE A LUI DAN BITTMAN

"E nevoie de comunicare cu cetăţeanul care să fie mai puţin tehnică. Nu o să trecem în zona artistică şi nu o să cânte Dan Bittman imnul taxelor şi impozitelor. Dan Bittman va încerca să găsească această soluţie de a discuta cu cetăţeanul, de a-i comunica într-un mod care dacă e perceptibil pentru Dan Bittman, e perceptibil pentru mult mai mulţi oameni. Venind dintr-o zonă total ruptă de cea a Ministerului Finanţelor, poate să încerce acest lucru. Sper să fie o încercare reuşită.", a declarat miercuri în Parlament, Vlădescu.

Vlădescu a mai spus că Dan Bittman şi Andrei Gheorghe sunt doi oameni pe care îi apreciază pentru ceea ce au făcut în meseria lor. "În cazul lui Gheorghe, transformarea de la realizatorul dur, violent, la noul realizator care încearscă să dea un mesaj de încredere. Dincolo de admiraţia mea pentru ceea ce au realizat, de încrederea în inteligenţa şi capacităţile lor, nu există nimic. Decât încrederea că îşi vor putea face treaba aşa cum sperăm împreună."

În vârstă de 48 de ani, Bittman este liderul trupei Holograf din 1985. În 1994 a reprezentat România în cadrul concursului muzical Eurovision, unde a acumulat 14 puncte, ocupând la final locul 21. În anii 2001-2003, a moderat emisiunea-concurs Bravo Bravissimo, difuzată de TVR 1 Din noiembrie 2004 este gazda emisiunii Dănutz S.R.L., de pe acelaşi post de televiziune TVR 1.

Dan Bittman nu se află la primul contact cu lumea politică. În 2008, a candidat la Primăria Sectorului 1, din partea Partidului Ecologist Român.
Sursa: realitatea.net



Un alt cotidian titra: Dan Bittman, consilier la Finanţe: "Nici mie nu mi-e clar ce o să fac"

Ministrul de finanţe, Sebastian Vlădescu, a declarat miercuri dimineaţă că solistul trupei Holograf, Dan Bittman, a fost numit consilierul său pe probleme privind imaginea instituţiei în rândul populaţiei.

Vlădescu: "Vreau feedback. Bittman fiind o persoană populară şi care nu este legată de minister, vom putea avea o opinie obiectivă privind imaginea ministerului"

Dan Bittman: "Nu pot să vă spun foarte multe, domnul ministru m-a sunat zilele trecute, mă cunosc cu el de mai mulţi ani, probabil că vrea să stea de vorbă cu oameni normali, simpli, cu cei care au contact cu ce se întâmplă pe stradă.
M-a sunat şi mi-a zis că vrea să ne întâlnim periodic şi să ne povestim unul altuia nişte chestiuni. Una dintre problemele de dupp 1989 este lipsa contactului liderilor cu realitatea, nu se fac lucruri în interesul oamenilor simpli, probabil asta îşi doreşte ministrul.

Mi s-a explicat de ce avem un sistem aşa de greoi de administraţie, de ce trebuie să se închidă sute de şcoli. Cineva va trebui să le explica oamenilor acest lucru".

Întrebat cum vor decurge consultările, Dan Bittman a spus: "Nici mie nu mi-e foarte clar. Şi eu cer nişte lămuriri acum. Îmi trebuie şi mie fişa postului. Pentru că de la numirea verbală până să intru în pâine mai durează. Am acceptat numirea verbală. Mi se pare o provocare."

Sursa:adevarul.es

Gripa A/H1N1 are acum si polita de asigurare

EuroIns Romania a lansat o polita de asigurare pentru gripa A/H1N1, cu o valoare a politei cuprinsa intre 30 si 35 euro, iar suma asigurata in caz de deces este de 5.000 euro, a declarat joi pentru NewsIn directorul de marketing al companiei, Cristi Dascalescu.

"Este un supliment la asigurarea de accidente. Suma asigurata este de 5.000 euro in caz de deces si de 20 euro pe zi in caz de spitalizare pentru maximum 45 de zile si de 15 euro pe zi in caz de convalescenta, pe o perioada de cel mult 65 de zile", a mentionat Dascalescu.

Convalescenta urmeaza perioadei de spitalizare, care reprezinta dovada infestarii, a mai spus reprezentantul EuroIns.

Perioada de asigurare este de un an, dar nu mai putin de trei luni, fiind valabila pe teritoriul Romaniei, cu posibilitate de extindere a valabilitatii. In categoria riscurilor asigurate intra convalescenta, spitalizarea si decesul, informeaza NewsIn.

Produsul impotriva acestei pandemii a fost lansat de companie in urma colaborarii cu specialisti in domeniul sanatatii, sustin reprezentantii companiei.

Numarul deceselor inregistrate in randul pacientilor din Romania infectati cu A/H1N1 a ajuns, joi, la 73, dupa ce Ministerul Sanatatii a anuntat ca, in ultimele 24 de ore, au incetat din viata alte sapte persoane cu gripa porcina.

Daca doriti sa vizualitati harta gripei porcine, accesati link-ul aici.

Sursa: 9am.ro

marți, 12 ianuarie 2010

Florin Chilian - Zece

Primul faliment bancar american din acest an

La sfarsitul anului trecut, numarul falimentelor bancare din SUA ajunsese la 140, de peste cinci ori mai mare decat in intreg anul 2008. Intocmai cum se astepta agentia ce administreaza schema de garantare a depozitelor, falimentele din Statele Unite continua si in 2010 – prima institutie bancara pe acest an care a picat este Horizon Bank, cu sediul in Bellingham, Washington.

Autoritatile de reglementare de stat au verificat 18 sucursale ale bancii vineri. Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), agentie care administreaza schema de garantare a depozitelor in SUA, protejeaza clientii Horizon Bank si acopera, in prezent, conturi de pana la 250.000 dolari, arata CNN.com.
FDIC a anuntat ca banii clientilor Horizon pot fi accesati pe parcursul week-end-ului prin cecuri sau utilizand ATM-uri si carduri de debit. Cecurile acestora vor fi procesate ca de obicei, iar datornicii vor putea efectua fara nici o problema platile la imprumuturi.

Autoritatile au spus ca Federal Savings and Loan Association (Asociatia federala pentru Economii si Imprumuturi din Washington) isi va asuma toate depozitele Horizon, care au totalizat 1,1 miliarde dolari din 30 septembrie 2009. In plus, asociatia a fost de acord sa achizitioneze toate activele bancii, in valoare de 1,3 miliarde dolari.

Inchiderea Horizon Bank va costa FDIC aproximativ 539,1 milioane dolari.

Un total de 140 de banci din Statele Unite au dat faliment anul trecut – cel mai mare numar din 1992, cand au intrat in picaj 181 de institutii bancare. Insa cel mai mare numar de falimente bancare in SUA a fost inregistrat in 1989, cand s-au inchis 534 de banci.

La inceputul lunii decembrie a anului trecut, numarul total al falimentelor bancare atingea 130.

Sursa: wall-street.ro

Bulgărele-gogoaşă, un fenomen meteo rar întâlnit

Frigul din ultimele săptămâni le-a adus britanicilor un fenomen meteo rar întâlnit în afara celor mai geroase regiuni ale planetei.


Bulgării-gogoaşă au o formă cilindrică şi se formează dintr-o combinaţie rar întâlnită de zăpadă, gheaţă, vânt, o anumită temperatură şi umiditate. Ei sunt cel mai adesea întâlniţi în preeria din America de Nord. Totuşi, condiţiile meteo extreme care au cuprins Europa în ultima perioadă au adus bulgării-gogoaşă şi în Marea Britanie.

"I-am văzut de la distanţă pe câmp şi ne-am gândit că s-au jucat nişte copii făcând bulgări de zăpadă imenşi", povesteşte Ron Trevett, locuitor al regiunii Somerset, citat de telegraph.co.uk. "Dar când am ajuns acolo am constatat uimiţi că nu erau urme de încălţăminte şi că bulgării se adunaseră cu sutele - prea mulţi ca să fie făcuţi de copii. Ne-am dat seama atunci că probabil au fost făcuţi de vânt", spune Ron.

Frank Barrow, meteorolog, explică formarea bulgărilor neobişnuiţi, precizând că ei apar în condiţii specifice, rar întâlnite: "Stratul de zăpadă devine puţin "lipicios", iar apoi e nevoie de ceva vânt. Zăpada de la suprafaţă este apoi desprinsă de stratul inferior, mai rece şi pufos, iar vântul formează bulgărele. Este, într-un fel, modul naturii de a face un om de zăpadă".
 

Sursa: money.ro

luni, 11 ianuarie 2010

Lucescu contra Mutu


Deja este super cunoscut "duelul" dintre Razvan Lucescu si Adrian Mutu.
De cateva zile este iarasi scos pe tapet acest duel. Oare iarasi se doreste sa se distraga atentia de la alte probleme mai importante?

Astfel din articolul , se poate trage concluzia ca antrenorul echipei nationale este singurul care ia decizii in acest sens. Puteti citi articolul integral aici.

De partea cealalta a baricadei, Adrian Mutu afirma ca Lucescu jr. nu s-a comportat normal.

"Aşa cum i-am cerut scuze lui Lupescu după meciul cu Serbia, acelaşi lucru l-am încercat şi cu Lucescu. L-am apelat degeaba de vreo 36 de ori. Mai rămăsese să-l contactez prin e-mail. Era normal să cer iertare pentru plecarea de după meci, pentru altceva n-aveam de ce s-o fac!", a explicat Mutu la GSP TV.


Continuarea articolului aici.

Femeile îşi doresc şefi, nu şefe

Un studiu a arătat că femeile preferă să fie conduse la locul de muncă de şefi bărbaţi, deoarece "sunt mai buni manageri şi au toane mai puţine", potrivit Dailymail.co.uk

Din cele 2.000 de femei care au fost chestionate, mai mult de două treimi au spus că vor să aibă un bărbat, ca şef, la birou.

Cercetarea a mai indicat că şefii bărbaţi au o atitudine mai autoritară, sunt mai direcţi atunci când comunică ceva şi pot lua decizii foarte rapid.

Astfel, 63% dintre femeile chestionate au afirmat că preferă ca şef o persoană de sex masculin, şi doar 37% au votat pentru o femeie. De asemenea, studiul a mai arătat că una din şase femei care lucrează sub conducerea unei femei se simte tensionată la serviciu.

Sursa: libertatea.ro

Fitch: Europa de Est va continua să aibă probleme mari cu împrumuturile în valută

Împrumuturile în valută vor rămâne o tumoră în Europa de Est şi vor ameninţa stabilitatea financiară a ţărilor din regiune, potrivit analiştilor de la Fitch Ratings. Experţii agenţiei de evaluare sunt de părere că împrumuturile în monede locale rămân neatractive şi foarte scumpe, aşadar tot valuta va rămâne alternativa preferată de finanţare.

Pe măsură ce economiile din estul Europei se pregătesc să iasă din recesiune, revine problema creditării în valută, care a adus unele ţări în pragul dezastrului. Ţările din regiune ar putea rezolva repede problema dacă ar întări legislaţia şi ar face ca împrumuturile în valută să devină neatractive, a declarat un director în cadrul Fitch, citat de Bloomberg. Problema este, însă, că economiile au nevoie de o formă de creditare, iar împrumuturile în monedă locală au dobânzi extrem de ridicate. Dar Fitch consideră că nu există soluţie pe termen scurt. În aceste condiţii, ţările din estul Europei vor rămâne dependente de creditarea în valută, fapt ce va continua să ameninţe stabilitatea financiară a regiunii, spun specialiştii Fitch.

În România, expansiunea puternică a creditării din anii care au precedat criza a venit pe fondul împrumuturilor în valută. Iar acum se vede: circa 60% dintre împrumuturile acordate populaţiei şi firmelor sunt în alte monede decât leul. Iar după devalorizarea puternică a leului din 2008 şi 2009, restanţele la împrumuturile în valută au crescut în România de patru ori, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

Sursa: money.ro

Topul celor mai ieftine înnoptări din primul semestru al lui 2010: Unde dormi cu 10 de euro pe noapte? Cu siguranţă nu în România

Cele mai ieftine destinaţii turistice rămân, şi în cazul înnoptărilor, cele externe, din proximitatea României: Cehia, Ungaria, Grecia şi Turcia. MONEY.ro a realizat un top al celor mai ieftine înnoptăridin Europa, operate de agenţiile de turism din plan local, funcţie de tariful practicat de acestea. În cele mai multe cazuri, tariful acoperă cazare la un hotel din categoria economy (2 sau 3 stele), în cameră dublă şi mic dejun.
Cu 13 euro poţi înnopta la Praga. Tariful include cazare într-un hotel de trei stele, în cameră dublă, oferta turistică fiind operată prin agenţia de turism Carpe Diem Travel.

O înnoptare la un hotel de trei stele din insula grecească Thassos se ridică la 25 de euro. Tariful include cazare într-o cameră dublă, dintr-un hotel de trei stele, şi mic dejun.
Sejurul este operat prin agenţia de turism Paralela45. Oferta este valabilă pentru intervalul afişat aici. Cu acelaşi tarif, poţi merge la Budapesta sau Istanbul, prin agenţia de turism Eximtur. Oferta pentru Budapesta acoperă cazare într-un hotel de trei stele în cameră dublă şi mic dejun, în timp ce acelaşi tarif practicat de agenţia Eximtur pentru Istanbul include cazare în cameră dublă, într-un hotel de patru stele şi mic dejun.

Cititi tot articolul pe www.money.ro, aici.

duminică, 10 ianuarie 2010

Jurnalistii rusi il iau peste picior pe Basescu

La Radio Ecoul Moscovei, in seara zilei de 5 ianuarie, s-a discutat despre presedintele Basescu, iar tema muzicala Bond a deschis emisiunea.
Invitat in studio a fost directorul adjunct al agentiei de presa ITAR TASS, Mihail Gusman. Acesta a amintit ca despre Traian Basescu se scrie in presa rusa ca ar fi "dusmanul secret al Moscovei" , iar moderatorii au completat ca s-a scris acest lucru pentru ca a spus despre Romania si Republica Moldova ca sunt "doua state, un singur popor".
Potrivit Mediafax, portretul schitat de rusi in emisiune a inceput cu localitatea natala a sefului statului roman.


"Traian Basescu s-a nascut intr-un satuc la marginea marii, in Republica Socialista Romania . Am spus un satuc?. Pai, ce am numi noi un satuc, e un orasel in toata regula pentru romani. Murfatlar. Ce-a fost mai intai? Catunul-orasel unde s-a nascut Basescu sau vinul Murfatlar? Bun vin, la vremea lui ", au conchis jurnalistii rusi.

Discutia a mers mai departe si s-a ajuns si la campania impotriva cainilor fara stapan declanasata de Traian Basescu in timpul mandatului de primar al Capitalei.

"Traian Basescu, in calitate de primar, a curatat orasul de maidanezi, doar erau cam 300.000 prin oras, mai rai ca lupii si peste o mie si jumatate de oameni muscati in fiecare luna. Si vine Brigitte Bardot sa ii salveze si, surpriza, primarul se angajeaza sa ii urce pe toti intr-o garnitura de tren, in cele mai bune conditii, ca sa ii ia cu ea in Franta ", au mai spus ziaristii rusi. Articolul original aici.

Alte articole despre emisiunea radio: Mediafax, Antena1, Jurnalul de Chisinau.

Video Antena3:








Tiriac a terminat vanatoarea, urmeaza repararea drumului

Partida anuala de vanatoare de la Balc organizata de omul de afaceri Ion Tiriac la care au fost invitati 27 de afaceristi din strainatate, dar si din Romania s-a incheiat ieri cu impuscarea a 170 de mistreti.
Invitatii lui Ion Tiriac la partida anuala de vanatoare de la Balc au vanat anul acesta doua zile consecutiv, sambata si, repectiv, duminica.
Vanatoarea de mistreti a inceput inainte de revarsatul zorilor, cand doar cativa caini treziti de gonaci puteau fi vazuti latrand la ziaristi si la participantii la vanatoare, afaceristi influenti din Europa. "Anul trecut am doborat trei mistreti sambata si unul duminica. Desi nu cred ca voi dobori eu trofeul, sper ca sa bat recordul obtinut anul trecut. Din pacate, nu este zapada si e plin de noroi", a declarat inainte sa plece la vanatoare afaceristul Elan Schwartzenberger.

Cititi tot articolul aici.

Vaccinarea impotriva gripei A/H1N1

A fost nevoie de moartea actorului Toni Tecuceanu, pentru ca oamenii sa inceapa sa se vaccineze impotriva gripei A/H1N1.
In Bucuresti oamenii stau la coada ca sa se vaccineze si acest lucru se intampla de cateva zile incoace. Astfel vineri 09.01.2010 numai in Bucuresti s-au vaccinat peste 3.200 de persoane, conform Infoportal.
Peste 1.000 de oameni au venit, sambătă dimineaţă, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", să se vaccineze contra virusului A/H1N1, după ce, vineri, numărul celor imunizaţi a fost de peste 600, cel mai mare de la inceperea campaniei naţionale de vaccinare, potrivit NewsIn.
Cititi tot articolul aici.

Isteria vaccinării împotriva gripei AH1N1 continuă. După ce în cursul zilelor de vineri şi sâmbătă mii se români s-au înghesuit în faţa centrelor de vaccinare, în această dimineaţă, de la primele ore, sute de oameni stăteau deja la coadă la Institutul Matei Balş din Capitală.

Cititi tot articolul aici.

joi, 7 ianuarie 2010

Elena Udrea in atentia presei straine

Elena Udrea apare din nou în presa internaţională. De această dată într-o revistă, alături de preşedintele Traian Băsescu. Jurnaliştii de la Gente, una dintre cele mai cunoscute reviste din Italia, scriu despre numirea "ex-modelului" Udrea în funcţia de ministru, despre fondurile europene pe care aceasta le va gestiona, dar şi despre alte fonduri publice "suspecte" folosite în favoarea preşedintelui reales în timpul campaniei electorale.

Titlul e atrăgător: Ministra blondă de 3 miliarde de euro. Continuarea aici.




În România, articolul publicat în revista Gente a fost prezentat iniţial de către jurnalistul Cristian Şuţu, pe blogul său, sutu.ro.

miercuri, 6 ianuarie 2010

"Bomboane vieneze" - Filarmonica din Viena 2010

Uvertura "Liliacul" - Filarmonica din Viena 2010

Ce maşini preferă americanii!?

Ca la orice început de an, se fac analizele anului trecut. Cele mai vândute maşini din SUA în 2009, conform autoblog.com sunt enumerate mai jos.
Le-am pus în ordine inversă pentru a păstra suspansul. Dar cine ştie cunoaşte: prima e aceeaşi marcă din ultimii 29 de ani! Mai întâi însă locurile 20-11: Chevrolet Cobalt (104.724 bucăţi), Toyota Tacom (111.824), GMC Sierra (111.842), Hyundai Sonata (120.028), Toyota Prius (139.682), Toyota RAV4 (149.088), Ford Focus (160.433), Chevrolet Malibu (161.568), Chevrolet Impala (165.565), Ford Escape (173.044).

Cititi mai multe aici.

luni, 4 ianuarie 2010

DACIA DUSTER


Loviţi de criză în 2009, constructorii de maşini s-au văzut nevoiţi să-şi schimbe strategiile de piaţă. Noul an va fi marcat de lansarea mai multor modele de nişă.

Dacia Duster - Cu o lungime de 4,31 metri şi o lăţime de 1,82 metri, Dacia Duster va fi disponibilă cu tracţiune 4x2 şi 4x4. SUV-ul compact ţinteşte clienţii tineri, cu spirit de aventură, precum şi reprezentantele sexului frumos care apreciază poziţia înaltă la vol

Cititi tot articolul aici.

Dunarea Albastra - Filarmonica din Viena 2010

Valsul "Dunarea Albastra" interpretat de Filarmonica din Viena la traditionalul concert de inceput de an - 2010.

Ultimele stiri ZF

Ultimele stiri Mediafax

Ultimele stiri Hotnews

Ultimele stiri Conso

Ultimele stiri Fonduri Europene

Victor Ciutacu - Vorbe Grele

finantare credite bancare